L’urbanització
és un dels fenòmens més transformadors del territori català durant les darreres
dècades. L’expansió de les ciutats, la construcció de polígons industrials,
infraestructures viàries i zones residencials han alterat profundament el
paisatge agrícola i rural de Catalunya. Aquest procés, accelerat des dels anys
60 i 70 del segle XX, no només ha tingut efectes sobre el medi ambient i la
biodiversitat, sinó que ha posat en risc l’activitat agrícola tradicional, la
sobirania alimentària i l’equilibri territorial.
Un dels impactes més evidents de l’urbanització és la reducció de la superfície agrícola útil (SAU). Aquesta pèrdua de sòl no es produeix únicament per l’ocupació directa del terreny per a habitatges o carreteres, sinó també per la fragmentació del paisatge, la creació de sòl industrial, logístic i comercial, i la pressió urbanística sobre terres que es deixen de cultivar per manca de rendibilitat o per especulació.
A més,
la desaparició de camps de conreu o la seva substitució per infraestructures
provoca una pèrdua de biodiversitat agrícola i paisatgística. Es redueixen els
espais oberts, les rieres i els marges, que són hàbitats per a moltes espècies.
Aquesta tendència afecta no només la fauna i la flora, sinó també la qualitat
del paisatge, un recurs important tant des del punt de vista cultural com
turístic.
El
Maresme, una de les comarques costaneres més properes a Barcelona, ha
experimentat un procés d’urbanització intens i continuat durant les darreres
dècades. La seva situació estratègica, el clima suau, la proximitat amb la
capital catalana i la millora de les comunicacions (com l’autopista C-32) han
fet del Maresme un territori molt atractiu per a l’expansió urbana, residencial
i turística.
Aquest
creixement, però, ha tingut importants repercussions sobre el territori,
especialment sobre un dels seus sectors tradicionals: l’agricultura. El Maresme
era, fins fa pocs anys, un dels principals motors agrícoles de Catalunya,
especialment en la producció d’hortalisses, floricultura i vinya. De fet, havia
estat un referent de la floricultura a nivell europeu. Municipis com Vilassar
de Mar, Premià de Dalt o Cabrera eren coneguts per les seves plantacions i
hivernacles de flors i plantes ornamentals. Avui dia, però, aquesta activitat
està en regressió, afectada per l’urbanització, la pressió immobiliària i la
transformació del paisatge. Els municipis costaners, com Mataró, Premià de Mar,
Vilassar de Mar, Cabrera o El Masnou, han vist com molts camps de conreu i
hivernacles han estat venuts per convertir-se en urbanitzacions, blocs de
pisos, polígons industrials o zones comercials.
Segons dades del Consell Comarcal del Maresme, des de la dècada dels anys 70 fins avui s’ha perdut prop del 60% de la superfície agrícola activa a la comarca. Aquesta especulació urbanística dificulta enormement la continuïtat de l’activitat agrícola, ja que eleva el preu de la terra per sobre de la seva rendibilitat agrícola. Això fa que molts pagesos no puguin comprar o arrendar camps per continuar l’activitat, especialment els joves que volen iniciar-se en el sector. Aquesta situació contribueix a l’envelliment de la pagesia i a la desaparició progressiva de moltes explotacions familiars que havien mantingut el territori agrícola actiu durant generacions.
Per aturar
aquest impacte cal aplicar polítiques de protecció del sòl agrícola i foment de
l’activitat pagesa, com la creació d’espais agraris protegits, com ja
existeixen en altres zones de Catalunya (per exemple, el Parc Agrari del Baix
Llobregat), promoure l’agricultura ecològica i de proximitat i sensibilitzar la
ciutadania sobre la importància de l’agricultura local per a la sostenibilitat
i l’autosuficiència, entre d’altres.
En
aquest sentit, els horts urbans de Barcelona han esdevingut una resposta
creativa i sostenible a la pressió urbanística que la ciutat ha viscut al llarg
de les darreres dècades. Davant d’un creixement urbà constant, l’escassetat
d’espais verds i la necessitat de fomentar el contacte directe de la ciutadania
amb la natura, els horts urbans han sorgit com a alternatives útils per
recuperar terrenys buits o infrautilitzats, tot generant beneficis ambientals,
socials i comunitaris.
Els horts
urbans, impulsats tant per iniciatives ciutadanes com per l’Ajuntament de
Barcelona, permeten reutilitzar solars en desús per cultivar aliments, generar
biodiversitat i reforçar la cohesió social. Projectes com el Pla Buits —una
iniciativa municipal que ofereix espais públics buits perquè entitats i
col·lectius els gestionin temporalment— han facilitat la creació d’horts
comunitaris autogestionats, com el de Can Masdeu o de la Sagrada Familia.
Aquests espais no només produeixen aliments, sinó que esdevenen punts de
trobada, d’aprenentatge i de participació activa, especialment en barris amb
menys recursos.
Des
d’una perspectiva ambiental, els horts urbans contribueixen a la millora de la
qualitat de l’aire, la regulació tèrmica i la reducció de l’efecte d’illa de
calor, alhora que promouen pràctiques agrícoles sostenibles i el consum
responsable. També fomenten l’educació ambiental, tant per a infants com per a
adults, i ajuden a recuperar sabers agrícoles que sovint s’han perdut en el
context urbà.
En definitiva, els horts urbans de Barcelona representen una aposta per la sostenibilitat, l’autogestió i la sobirania alimentària en un entorn urbà. Davant la crisi climàtica, la manca d’espais verds i la necessitat d’un model de ciutat més inclusiu, els horts urbans es consoliden com una resposta transformadora i imprescindible a la pressió urbanística que encara avui marca el futur de Barcelona.